38 египетски ислямисти, които загинаха вчера по време на опит да избягат, докато бяха прехвърляни в затвор близо до Кайро, са починали от задушаване от полицейски сълзотворен газ.

Това съобщи египетското министерство на вътрешните работи, цитирано от БНТ.

Досега се твърдеше, че те са убити при опит за бягство, а полицейският конвой е бил нападнат от въоръжени мъже. Повече от 750 са вече жертвите на сблъсъците със силите за сигурност.

Демонстрантите се разгонват със сила от силите на реда, а водачите им са арестувани. Общо 70 полицаи бяха убити по при кървавите сблъсъци с привържениците на Морси.

Междувременно Евросъюзът засилва натиска си и двамата лидери Ромпой и Барозу обявиха, че Брюксел ще преразгледа отношенията си с арабската държава в близките дни, ако насилието в страната не спре. Председателят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия призоваха всички страни в конфликта към сдържаност.

Българското външно министерство също ще обмисли свои идеи, които да предложи в Брюксел, каза пред БНР министър Кристиан Вигенин. Той коментира, че от властите в Египет се очаква ясно послание как ще се справят със ситуацията и как страната ще се върне на пътя на нормализацията.

Над 700 души загинаха за четири дни насилие в страната, повечето - привърженици на отстранения президент Морси, но и 70 полицаи. Днес беше погребан и убитият в петък Амр Бадия - син на водача на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия.