Тежка катастрофа стана на магистрала „Хемус” в района на гара Яна, съобщиха за Дарик от полицията. Към 14.00 ч. полицията разпространи съобщение, че жертвите на инцидента са две. По-рано днес от МВР информираха за трима загинали. Петима души са пострадали.

Сигналът за катастрофата е подаден към 11.00 ч. На мястото все още има екипи на полицията, пожарната и бърза помощ. По последни данни в инцидента са участвали три ТИР-а и четири леки коли. По-късно под един от камионите е бил открит и електромобил.

Вероятно цистерна с румънска регистрация, пълна с газ, е помела няколко автомобила, които са намалили скоростта при пътен възел Яна, съобщи за Дарик полицай, пристигнал пръв на мястото на инцидента. Все още се установят причините за инцидента.

Една от колите, участвали в сблъсъка, според свидетели, е червен автомобил „Мазда”. Македонски шофьор на ТИР, който бил на метри от сблъска, заяви, че колата се е движела с над 100 км/ч, когато го задминала. В различна степен от сблъсъка са нанесени щети на поне 7-8 автомобила.

Шофьори от други автомобили на мястото се впуснали да помогнат на пострадалите след удара. От едната кола е извадено дете, което пътувало с баба си и дядо си. Възрастните хора са загинали.

Трима от пострадалите при сблъсъка на гара Яна са постъпили в „Пирогов”, съобщи Мария Пойразова от пресцентъра на болницата. В спешния институт са приети двама мъже - на 22 и 42 години, и едно момиче на 11 години. В момента на пациентите се правят изследвания.

Пострадала при катастрофата жена - на възраст около 35 и 40 години, е настанена в столичната болница ИСУЛ. В момента тя е в шокова зала, предстои да бъде преместена в реанимация, допълват от лечебното заведение.

Движението на леките коли беше отклонено през селата Елешница и Столник, а товарните изчакват на място за организиране на резервен маршрут.

Катастрофата е станала на стария участък на магистрала „Хемус”, в посока София, малко над моста на село Елешница, каза пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той уточни, че има информация че в катастрофата са участвали два ТИР-а, една цистерна и няколко леки автомобила.

На мястото на катастрофата пристигнаха веднага и министърът на транспорта Данаил Папазов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Терзиева отрече да има забавяне на пускането в експлоатация на отсечката, защото е трябвало да бъдат изготвени Акт 16 и Акт 15. Според шефа на АПИ огромната тапа от автомобили не е причина за станалия инцидент.

Днес предстоеше тържественото пускане на трафика през новоремонтирания участък на пътен възел Яна. Изходът от столицата към магистралата е едно от най-натоварените места в страната и традиционно през летния сезон се образуват километрични задръствания.

Заради тежкия пътен инцидент беше отложена официалната церемония по откриването на магистралния участък на входа на София. Направен беше само водосвет, без музика и аплодисменти и след 14:00 ч. бе пуснато движението по връзката на автомагистрала "Хемус" със Софийския околовръстен път - пътен възел "Яна".