Еврото се търгува близо до най-високото си ниво от повече от седмица преди очакваните през тази седмица икономически данни, които могат да се окажат поредното доказателство за стабилизирането на икономиката на еврозоната след продължилото шест месеца свиване, информира Bloomberg.

Еврото поскъпна спрямо йената, след като от Централната банка на Германия заявиха, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да повиши основната си лихва, ако инфлационният натиск се увеличи.

Доларът удържа поскъпването си спрямо повечето основни валути, след като лихвите по щатските държавни ценни книжа вчера нараснаха до двегодишен връх, докато инвеститорите очакват протокола от последната среща на Федералния резерв, в който ще търсят индикации за това дали стимулите за икономиката ще бъдат намалени.

Новозеландският долар поевтиня, след като управителят на централната банка на страната заяви, че валутата е надценена.

Еврото поскъпна с 0.15 до 1.3346 долара по-рано днес. То докосна 1.3380 долара на 16 август, което беше най-високото му ниво от 9 август насам. Еврото се оскъпи с 0.1% спрямо йената до 130.26. Доларът също добави 0.1% спрямо йената до 97.60 йени за долар.

Цените на производител в Германия вероятно са се повишили през юли, а икономическата активност и дейността в сектора на услугите в Еврозоната бележат ръст, според проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Протоколът от последната среща на ФЕД, проведена на 30-31 юли, може да покаже кога централната банка на САЩ планира да ограничи изкупуването на 85 млрд. държавни облигации месечно. Общо 65% от участвалите в проучването на Bloomberg икономисти очакват, че това ще стане още от следващия месец.

Лихвата по щатските 10-годишни държавни облигации е на ниво от 2.85%, след като вчера достигна 2.9%, което беше най-високото й ниво от юли 2011 г. насам.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific днес падна с 1.3%, записвайки понижение в четвърти пореден ден, което е най-дългата му губеща серия от края на миналия месец.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняха след изказвания на управителите на централните банки на Австралия и Нова Зеландия. Публикуваният протокол от последната среща на Централната банка на Австралия дадоха индикации, че по-нататъшното понижаване на лихвите е вероятно.

Управителят на Централната банка на Нова Зеландия - Греъм Уийлър, пък заяви, че валутата на страната е надценена, в сравнение със стойността й в дългосрочен план.

Австралийският долар поевтиня с 0.4% до 90.72 щатски цента, докато новозеландският изгуби 1% до 79.91 щатски цента.