Фалшифицираните продукти от Китай са толкова прецизни, че понякога човек не може да направи разлика между оригинала и копието. В китайския бизнес имитацията е традиция от много време. Вижте сами:

VW Taigun

Съвсем наскоро стана ясно, че китайският производител на автомобили Jiangsu Lake Motors Company е копирал Mini-SUV модела на VW – Taigun. Немският оригинал обмисля да предприеме съдебни действия, тъй като разликите са минимални: леки промени по фаровете, дръжките на вратите и решетката – всичко друго е едно към едно с оригинала.

Германският производител ще представи колата на пазара в началото на 2016 г., но китайците вече са пуснали заявка за патент на дизайна на копието им.

Градове и къщи

В Китай фалшифицираха цяло австрийско селце

Фасадите на този австрийски град са създадени хиляди километри на изток от Австрия. През 2011 г. започна строенето на Халщад в оригиналния му размер в китайската провинция Гуандонг. 720 милиона евро е цената за построяването му.

Но и това си струва: още през първата седмица след откриването му миналата година 150 от 400-те вили са били продадени (на цена от 1100 евро на квадратен метър). В други части на Китай също се срещат доста копия на западно-европейската архитектура.

Карти за игра

5 примера за това колко добри фалшификатори са китайците

Привидно истински изглеждащите карти за игра, всъщност, са фалшиви и от тях има общо около 1.5 т. Заради фалшивите маркови изображения от ASS Altenburger само през 2006 г. имат икономическа загуба от близо 250 000 евро. Това са приблизително 10 тона фалшиви карти годишно, като те биха могли да направят 300-километрова отсечка.

Rolls Royce

Дори този автомобил има две версии – оригиналът се казва Rolls Royce Phantom, а китайското му копие – Epigone Geely. Разликата може да се види най-вече в интериора на дългата 5.30 метра лимузина: вместо задна седалка, там има кресло, което някак си изглежда като трон…

Технически устройства

Най-фалшифицираните стоки

Още от 1999 г. тази машинка за подстригване си има своя фалшификат. Той беше част от изложбата "Плагиатството: действия срещу кражбата на интелектуална собственост". Лявата е фалшивата. Милионите копия на продукта ежегодно създават икономически щети.

Чанти и облекло

Както и сами можете да предположите, оригиналът на тези чанти са Adidas и Nike. В много страни туристите и местните жители могат да си купят от почти всеки ъгъл евтини имитации на продукти на известни дизайнери и марки – като това, всъщност, е незаконно.

Инструменти

Експертите твърдят, че разликата между истинските и фалшивите триони не може да се забележи. Междувременно китайските предприятия и търговци използват немалко трикове: те обявяват патентите само на отделните компоненти.