Щатският долар поскъпна спрямо валутите от Азиатско-тихоокеанския регион на фона на очаквания днес протокол от последната среща на Федералния резерв, в който инвеститорите ще търсят индикации за евентуално ограничаване на стимулите за щатската икономика.

Доларът поскъпна до четиригодишен връх спрямо индонезийската рупия и продължи повишението си спрямо австралийския и новозеландския долар в трети пореден ден. Йената изтри понижението си, след като цените на азиатските акции паднаха, а японските регулаторни органи обявиха, че изтичането на радиоактивна вода от Фукушима е по-сериозно от първоначално смятаното.

Еврото се търгуваше близо до шестмесечен връх преди очакваните утре данни за производството и сектора на услугите в Европа.

По-рано днес доларът поскъпна с 0.7% до 10 755 индонезийски рупии за долар, след като преди това беше докоснал нивото от 10 758, което е най-високото от април 2009 г. Щатският долар се оскъпи с 0.4% до 90.31 цента за австралийски долар и добави 0.6% до 79.34 цента за новозеландски долар.

Доларът се търгуваше почти без промяна спрямо йената на ниво от 97.24 йени за долар, след като преди това бе поскъпнал с 0.3%.

Еврото се търгуваше срещу 1.3422 долара, в сравнение с 1.3417 долара вчера, когато достигна 1.3452 – най-високото ниво от 14 февруари. Единната валута се търгуваше почти без промяна срещу 130.52 йени.

Днес Фед ще разпространи протокола от срещата си през юли, който може да даде индикации за това дали от централната банка на САЩ ще започнат да намаляват изкупуваните месечно държавни облигации за 85 млрд. долара.

Следващата среща на FOMC е на 17-18 септември и вероятно количеството на изкупуваните облигации тогава ще бъде намалено, според 65% от анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg.

От Фед обявиха, че основната лихва ще бъде близо до нулата, поне докато безработицата е над 6.5%, а инфлацията не надхвърля 2.5%.

Индексът MSCI Asia Pacific днес се понижи с 0.6%, записвайки понижение в пети пореден ден, докато японският индекс Topix падна с 0.8%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 днес губят 0.2%, след като вчера индексът нарасна с 0.4%.