Цените на акциите на развиващите се пазари паднаха до петгодишно дъно, след като книжата на индонезийските компании продължиха да поевтиняват, а валутите на страните от Тайланд до Индия се обезцениха на фона на опасенията за ускоряване на отлива на капиталови потоци, информира Bloomberg.

Индонезийските акции отчетоха сериозен спад в четвърти пореден ден, като основният индонезийски борсов индекс вече губи над 20% от върха си, достигнат преди три месеца. Тайландският индекс SET Index падна с 2.8%, след като икономиката на страната влезе в рецесия. Индонезийската рупия се обезцени с 2% спрямо долара до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, докато индийската рупия и тайландският бат изгубиха поне по 0.8%.

Индексът MSCI Emerging Markets губеше 1.4% до 931.87 пункта по-рано днес, което беше най-ниското му ниво от 10 юли насам. Инвеститорите са изтеглили 8.4 млрд. долара от борсово търгувани фондове на развиващи се държави от началото на годината заради признаците, че икономиките отслабват и заради факта, че очакваното намаляване на паричните стимули в САЩ ограничава търсенето на активи в региона.

Всички десет индустрии в индекса MSCI Emerging Markets отчитат понижения като спадът се оглавява от компаниите в сектора на здравеопазването. Самият индекс се понижава с 12% от началото на годината, в сравнение с 13% ръст за индекса MSCI World, който следи компаниите от развитите държави.

Индонезийският индекс Jakarta Composite изгуби 4.3% днес увеличавайки на 21% понижението си от достигнатото на 20 май рекордно ниво.

Тайландският индекс SET падна до осеммесечен минимум, а местната валута се обезцени до най-ниското си ниво от година, след като втората най-голяма икономика в Югоизточна Азия влезе за първи път в рецесия от 2009 г. насам.

Китайският индекс Shanghai Composite изгуби 0.5% днес, докато индийският Sensex се понижи с 0.3%, ограничавайки спада си, който по-рано през деня достигна 1.8%.

Основните индекси в Малайзия и Южна Корея губят поне по 1.6%, а тайванският индекс Taiex се понижи с 0.9%.