Само за мeсец юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33.9 млн. евро, със 7% повече от предходния месец, сочи анализ на Visa Европа.

Какво купуваме с парите си в чужбина?

В летните месеци те отиват за почивка, сочат данни на ТВ7. Освен традиционните дестинации като Гърция и Турция, все повече се избират екзотичните отпуски в азиатските страни.

Причината за отлива от родното Черноморие е лошото качество на услугите.

Блага усмивка, бързо и коректно обслужване, чиста природа и нормална инфраструктура - това иска българският турист. Онези, които не го намират у нас, го търсят в съседните държави.

Най-предпочитани за отдих са Гърция и Турция, като чартерните програми за островите Санторини и Закинтос са пълни за септември и октомври. Българите с бюджет за добър хотел в съседните държави, след време се изкушават от по-екзотични ваканции. Цените за далечните дестинации, особено през лятото са изключително атрактивни.

Въпреки проблемите в обслужването, Черноморието ни също е пълно с туристи, а когато благите усмивки, коректното обслужване и чистата природа се увеличат, от бранша предричат още по-голям поток.