Изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции, в търговски обекти извън страната нарастват с 23% през юни и юли 2013 г. спрямо същия период на миналата година до 65.5 млн. евро. За целта са осъществени 1.23 млн. трансакции, с 28% повече спрямо двата летни месеца на 2012 г.

Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки – във физически или онлайн магазини, са Великобритания, Съединените американски щати (САЩ), Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

„Данните показват, че българските картодържатели все по-активно използват картите си Visa, когато пътуват и пазаруват онлайн в чужди магазини. Радваме се, че потребителите оценяват преимуществата на безналичните разплащания и ги предпочитат за своите ваканционни покупки“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Само за м. юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33.9 млн. евро, със 7% повече от предходния месец.

„Сравнението показва, че юли е по-активният от двата месеца. Вероятната причина за това е, че хората традиционно планират летните си пътувания за периода след средата на м. юни“, допълни Красимира Райчева.

Според проучване на Visa1, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях 1/3 ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница. Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия.

По данни на Visa хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки.

Освен това картите дават сигурност на притежателите си, че ще платят дължимата сума, и ги застраховат срещу неполучаване на точно ресто или да връщане на фалшиви банкноти.

Visa Европа дава следните съвети за сигурност при използването на карти при пътуване в чужбина:

Преди да тръгнете:

Проверете датата, на която Вашата карта изтича

Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката

Запишете телефонния номер на колцентъра на Вашата банка

Когато пристигнете:

Постарайте се да не държите картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако някой открадне чантата или портмонето Ви

На оживени места дръжте чантата или портмонето близо до тялото си

Използвайте сейфовете в стаите на хотелите, за да съхранявате ценни вещи

Пазете копие на всички бележки от извършени плащания с Вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение

Запомнете PIN-а си, ако планирате да теглите местна валута от банкомат, и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате

При инцидент – открадната или загубена карта, незабавно се свържете с Вашата банка. Не забравяйте, че ако подадете навременен сигнал, картата ще бъде блокирана, а сумата по нея – възстановена