Когато говорим за изобретатели, вероятно на ум ви идват имената на Томас Едисон, Александър Бел, Джордж Вашингтон, в краен случай и Мария Кюри. Нека видим осем изобретения, които са навлезли в живота ни и за които не предполагаме, че са създадени от жени:

Чистачките

Казват, че нуждата е майка на изобретателността, и Мари Андерсон го доказва. На екскурзия от Алабама до Ню Йорк, тя забелязала, че шофьорите трябва да спират често за отстраняване на снега и леда от стъклата. Осенила я идеята да създаде подвижно рамо от парче гума, което да се задейства отвътре в колата. Тя кандидатства за патент през 1904 г., патентът е издаден през следващата година. Изобретението обаче няма успех. На чистачките им предстои още дълъг и противоречив път, докато Форд не ги инсталира на предното стъкло на автомобилите си.

Шоколадовите бисквити

Не е учудващо, че лакомството е изобретено от жена, но самата история не е толкова известна. Годината е 1930 г. и Рут Уакерфилд, собственичка на хотел, прави бисквити за своите гости, когато открива, че няма какао. Тя решава да го замести с шоколад, надявайки се той да се разтопи и малката измама да не се усети. Това обаче не се случва и светът се сдобива с най-вкусните бисквити, които някога е познавал.

Вижте още: 10 души убити от собствените си изобретения

Монополи

Елизабет Маги е жената, на която дължим най-популярната настолна игра в света. При създаването си играта, патентована през 1903 г. носила името The Landlord's Game и всъщност целта на създателката ѝ била да накара хората да са проумеят "опасностите от трупането на земя.".

Слънчевите панели

Американката от унгарски произход д-р Мария Телкес изобретява заедно с архитекта Елеанор Реймънд първата къща, която се захранва изцяло със слънчева енергия. Това се случва през 40-те години на миналия век по проект на Масачузетския технологичен институт.

Бирата

Не е ясно кой е измислил бирата, но според проучване от историка Джейн Пейтън, пивоварното изкуство в продължение на векове било запазена сфера на жените. Според доклад, публикуван в Telegraph през 2010 г., "преди близо 7000 години в Месопотамия и Шумер, жените с техните специфични умения са единствените, които са могли да дестилират бирата и също така да държат кръчми, където тя се е сервирала." Все пак по това време мъжете са били воини.

Хартиените торбички

Дължим на Маргарет Найт машината, която прави хартиени торбички с плоско дъно – изобретателката установила, че така те стават по-здрави. Според „Как работят нещата“, човек на име Чарлз Анан се опитал да открадне концепцията и да я патентова. Найт завежда дело срещу Анан и го печели.

Вижте още:Пет катастрофи с огромна полза за науката

Аварийният изход

Първото изнасяне на стълба от външната страна на сградата е патентовано на името на Анна Конъли през 1897 година. От 1900 г., моделът Конъли, както е известен в САЩ, става задължителен за редица сгради.

Бронежилетката

Стефани Куолек, изследователка, която работи за DuPont, провежда изследванията си с различни химични вещества,което довежда до изобретяването на кевлар (Kevlar) - материал, който е патентован през 1966 година. Днес той е в основата на производството на бронирани жилетки, работни облекла, топлоизолации, в автомобилопроизводството и военна техника.

Това не е единственото изобретение, което човечеството дължи на Куолек: тя е получила 28 патента по време на кариерата си и също е приета в Залата на славата на изобретателите.