Златото поскъпна до над психологическото ниво от 1 400 долара за тройунция днес, достигайки най-високата си цена от близо три месеца. Така ценният метал е на път да навлезе в бичи пазар.

Комбинацията от слаби икономически данни от САЩ в петък и опасенията около геополитичексото напрежение в Близкия Изток покачиха цената на златото до 1 406 долара за тройунция в Азия днес, преди цената да отстъпи леко до около 1 400 долара.

Така цената на златото вече е на 19% от дъната, които достигна в края на юни и е на прага от 20-проценто поскъпване, което би означавало навлизане в бичи пазар.

"Златото трябва да премине цената от 1 416 долара за тройунция, за да навлезе отново в бичи пазар. Доста близо сме и това е резултат от физическото търсене, геополитическите проблеми и ограничаването на стимулите за щатската икономика," казва Джонатан Брат, който изготвя Barratt Bulletin, пред CNBC Asia.

Златото поскъпна с 1.5% в петък, след като резкият спад в продажбите на жилища в САЩ накара инвеститорите да преосмислят потенциалния момент кога ще се случи дългоочакваното ограничаване на монетарните стимули за щатската икономика.

Ако дълговите пазари започнат да дават индикации за забавяне на ограничаването на стимулите за щатската икономика от страна на Федералния резерв, това може да е още един фактор, който ще оскъпи златото, добавя Барат.

Неотдавна златото беше в меча територия, след като цената му падна с над 30% в периода октомври 2012 г. - юни 2013 г. Според анализатори обаче ограничаването на паричните стимули от страна на Федералния резерв до голяма степен вече е отразено на пазарите и положителната нагласа към златото нараства.