Да живееш в мезонет е все по-достъпна мечта, както по отношение на продажните им цени, така и по отношение на наемите.

За тези, които могат да направят компромис с местонахождението и квадратурата, покупката на мезонет може да струва 37 591 евро.

Това е най-евтиният предлаган мезонет в момента, като се намира в "Надежда" 2. Трябва да отбележим, че към края на юни най-евтиният предлаган мезонет, отново в "Надежда" 2, беше с обявена продажна цена от 39 900 евро.

Мезонетът е изключително малък с площ от едва 72 кв. м, което прави цена от 522 евро за кв. м.

Още 10-ина мезонета се предлагат в границата до 50 000 евро, като, освен че са относително малки, повечето от тях са разположени в не особено престижните квартали на София.

С най-висока цена в посочената граница се предлага мезонет в зона Б18. Той е с площ от 104 кв. м и е на 15-и етаж. Продажната му цена е 49 900 евро, като имотът беше на пазара и в края на юни.

Наемите на мезонитете продължават да се доближават все повече до възможностите на хората.

В границата до 400 евро месечен наем в София откриваме цели 74 оферти в един от най-големите сайтове за недвижими имоти.

Прави впечатление, че все по-често се предлагат относително малки по площ мезонети. Така например най-малкият мезонет е от 90 кв. м. и се намира в Зона Б-5.

Той е и най-евтиният предлаган на пазара, като за площта му от 90 кв. м се търсят 250 евро или 2.77 евро за кв. м.

Вторият най-евтин мезонет се предлага в "Дианабад". Той е относително малък - 101 кв. м. Собственикът му иска наем от 290 евро. Това е малко под 3 евро за кв. м.

Той е с две самостоятелни спални, в нова тухлена сграда.

Много оферти откриваме за отдаване под наем на мезонети в квартали като "Белите брези". За такъв тип жилище от 120 кв. м например се иска наем от едва 370 евро или малко над 3 евро за кв. м.

Жилището се намира в нова сграда от 2006 г., като на първо ниво има хол с кухненски бокс и трапезария, баня с тоалетна.

На второто му ниво има две спални, самостоятелна тоалетна и голям южен балкон. Апартаментът е с южно изложение.