Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че активизирането на инвестициите с европейски пари и от държавния бюджет трябва да бъде главен приоритет на правителството, като същевременно изрази тревога от увеличаването на безработицата, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Активизирането на инвестициите с европейски пари и от държавния бюджет трябва да бъде главен приоритет на правителството. Не може да наблюдаваш увеличаване с 29 000 души на безработицата в летния период, когато много от работните места са в сферата на сезонната работа.

Би трябвало да се очаква намаляване на безработицата, поне в периода на лятото", заяви президентът в изявление, направено в двореца Котрочени.

Той подчерта, че чуждестранните инвестиции през първите шест месеца на годината са намалели с близо 20 на сто. "Безработицата расте, румънците все повече се тревожат за сигурността на работното си място и все повече се питат дали ще загубят или не работата си.(...)

Когато това правителство, ръководено от Виктор Понта, пое управлението, безработицата в Румъния бе 6.7%. През юни достигна 7.6 на сто. Значи икономическият растеж, генериран от износа от Dacia, Ford или от други компании, не означава и увеличаване на работните места, а това е резултат от ампутирането на инвестициите от държавния бюджет", заяви президентът.

По думите му нивото на безработица през юли може да достигне 8 на сто. "Това е изключително рисков праг и създаването на работни места е от ключово значение", предупреди румънският президент.