В Япония ща заработят детски лагери за "интернет постене", където ще работят образователни експерти, които ще помагат на децата да преодоляват пристрастеността си към световната мрежа.

Над 500 000 японски деца на възраст между 12 и 18 г. се смята, че са пристрастени към интернет, въпреки че от министерството на образованието на Япония казват, че е трудно да се дадат точни данни за мащабите на проблема.

"Това се превръща във все по-голям проблем," казва Акифуми Секине, говорител на министерството, пред The Daily Telegraph. "Според наши оценки този проблем засяга около 518 000 деца в цяла Япония, но техният броя се увеличава и случаите може да са много повече, но ние просто да не знаем въобще за тях."

Министерството планира да проведе мащабно проучване по отношение на интернет пристрастеността през следващата година и е помолило правителството да финансира програми, които имат за цел да откъснат децата от техните компютри, телефони и електронни игри.

"Искаме да ги изкараме от виртуалния свят и да ги насърчим да общуват реално с други деца и възрастни," казва Секине.

Министерството предлага провеждането на лагери за "постене" в образователни центрове на открито, където децата няма да имат достъп до интернет.

Те ще бъдат насърчавани да участват в най-различни занимания на открито, отборни спортове и игри, като ще бъдат следени на място от психотерапевти, които ще им осигуряват помощ, ако преходът към реалния свят се окаже прекалено травмиращ за тях.

Пристрастеността към интернет е сочена за виновник за проблеми със съня и храненето при все повече млади хора в Япония.

Резултатите от проучвания пък показват, че вманиачеността по интернет се отразява на представянето на децата в училище.