Цената на суровия петрол от сорта Брент може да достигне 150 долара за барел, ако военните действия срещу Сирия се пренесат и в региона и засегнат доставките от водещи производители като Ирак, прогнозират от Societe Generale.

При подобен сценарий от френската банка смятат, че "значими проблеми с доставките от Ирак или от други места" могат да засегнат межди 500 000 и 2 млн. барела дневно. "Цената на петрола от сорта Брент може да скочи за кратко до 150 долара", ако това се случи, казва Майкъл Уитнър от Societe Generale пред CNBC.

В по-непосредствено бъдеще петролът от сорта Брент може да поскъпне с още 5 до 10 долара на барел, скачайки до 125 долара в следващите дни "или в резултат на очакванията за атака, или като реакция на новините, че такава атака е започнала," казва Уитнер.

Отрицателният ефект върху търсенето при високи цени, неизползваният производствен капацитет на Саудитска Арабия и наличността на запаси за спешни случаи, с които основните потребители на суровината разполагат, ще гарантират, че евентуални скокове в цената, свързани със Сирия, ще бъдат временни, добавя той.

Цената на суровия петрол от сорта Брент нарасна с над 2 долара днес, достигайки нивото от 117.13 долара за барел, което е най-високото от февруари.