Мексиканският милиардер Карлос Слим заплаши да оттегли офертата си от 7.2 млрд. евро за закупуването на останалите 70% от холандския телеком Royal KPN, които той не притежава, след като фондация, свързана с компанията, се обяви против сделката.

KPN Foundation е организация, специфична за Холандия - създадена, за да защитава не само правата на акционерите, но и тези на служителите, и на клиентите на компанията. Вчера от фондацията заявиха, че гледат на офертата на Слим от 2.4 евро на акция като вражеско придобиване и упражниха правото си да издадат временни преференциални акции, с които блокираха офертата на мексиканеца.

Днес от компанията на Карлос Слим - America Movil, излязоха с изявление, че плановете й ще са в полза на KPN и че може да оттегли офертата си, ако фондацията продължава да се противопоставя на сделката.

Акциите на KPN поевтиняха с 5.6% до 2.16 евро в днешната търговия.

Фондацията, която има петима директори и действа независимо, обяви, че основната причина за нейния ход е, че от America Mоvil все още не са обявили подробности около офертата си и по тази причина е невъзможно да се знае по какъв начин ще бъдат засегнати акционерите.

Не е ясно и каква роля ще има холандското правителство, ако въобще има някаква роля, в сделката.

На офертата на Слим се гледа като опортюнистична, тъй като цената на акциите на телекома беше доста под 2 евро за брой през юни, но на нея може да се гледа и като на отправена от състрадание. Слим изгради своя дял от 30% в KPN през последните две години, купувайки акции, когато те още бяха по 8 евро.

KPN изпитва затруднения при сегашното си ръководство. Компанията плати на холандското правителство повече, отколкото очакваше в търга за лиценз за мобилни услуги от четвърто поколение, натрупвайки сериозни задължения.

През май компанията трябваше да издаде нови акции за 3 млрд. евро, като America Movil бе сред поемателите на емисията. Дори и след тази емисия KPN има 9.5 млрд. евро нетни задължения.

Компанията отчете 107 млн. евро нетна печалба за второто тримесечие при продажби в размер на 2.94 млрд. евро.