Тайванските власти разследват обвинения, че трима служители на един от водещите производители на смартфони HTC са откраднали търговски тайни от компанията, за да ги продадат на китайски фирми.

В петък органите на реда са претърсили центъра за развойна дейност на HTC както и офисите на заподозрените, след като компанията ги е обвинила, че са откраднали ключова интерфейс технология, според изданието от Тайпе China Times.

От HTC подозират тримата служители, че са обсъждали данните с неназовани китайски компании, които са искали да купят технологията. Тя ще бъде използвана новия интерфейс Sense 6.0 за смартфони, който трябва да бъде представен по-късно тази година.

Тримата мъже засега не са арестувани и отричат обвиненията.

Компанията ги обвинява в кражба на търговски тайни и злоупотреба с доверие като двете престъпления имат максимална присъда от 10 години затвор.

Те също така са обвинение, че са получили над 10 млн. тайвански долара (330 000 долара) дизайнерски такси от компанията с фалшифицирани ваучери, според China Times.

Смята се, че мъжете са основали собствени компании за дизайн на смартфони в Тайван и в Китай.

HTC изпитва сериозни затруднения на фона на жестоката конкуренция в сектора, а печалбата й за второто тримесечие пада с 83% в сравнение със същия период на миналата година.

HTC е контролирала 4.6% от световния пазар на смартфони през 2012 г., което представлява рязък спад в сравнение с дела й от 8.8% година по-рани, показват данни на IDC. Samsung е контролирала 30.3% от пазара, а Apple - 19.11%.