Тенденцията водещите производители на смартфони да поглеждат все по-често към евтини модели не е случайна – именно такива се търсят на развиващите се пазари.

В тази насока не е изненадващо, че най-разпространеният телефон в Китай през първото полугодие е на местния производител – Xiaomi.

Култовият модел на компанията - Mi 2S, е изпреварил по продажби модела на Samsung S 4, според данни на Antutu.

Моделът Mi 2S е успешния наследник на предходния модел на Xiaomi - Mi 2, от който бяха продадени 7.19 милиона броя през изминалата година.

Пуснат едва през април, от новия модел смартфон са били продадени 7.03 милиона броя. От компанията завишиха прогнозите си за очаквани продажби в размер на 20 милиона за тази година.

Тестове сочат, че по производителност моделът MI 2 е почти съпоставим с S4 и по-производителен от HTC One. По отношение на цената му обаче той няма конкуренция при 277 долара, което е наполовина, в сравнение с 600-те долара за S 4. За сравнение, старият модел е струвал 326 долара през изминалата година.

В останалите части на Северна Азия фаблетът Galaxy Note II е най-продаваният телефон в Хонконг и Тайван. В Япония пък най-продаваният телефон е Sony Xperia Z.