Често завиждаме на американците за ниските цени, на които си купуват смартфони, благодарение на субсидирането им от мобилните оператори.

Трябва да сме наясно обаче, че тази субсидия не е безвъзмездна и операторите се опитват да си възвърнат финансирането с течение на времето и посредством по-високите месечни такси в рамките на договора, с който са обвързали потребителите.

Двугодишните договори, при които се купуват нови устройства на „преференциални цени“, са присъщи не само у нас, но почти във всички страни по света.

Над 1 260 долара на година излиза на средния американец притежаването на смартфон от най-висок клас с включването на разхода за телефон, данни и разговори. Това прави по около 105 долара на месец.

Едно сравнение сочи, че у нас тази сума е значително по-ниска. Покупката на iPhone 5 от водещ мобилен оператор, с включване на разходите за данни и разговори, излиза у нас малко над 1000 долара, или по около 86 долара на месец.

Изчисленията са направени на база общите разходи за притежаването на смартфон, включващи цената му на закупуване и разходите за план, даващ достъп на минимум 2GB данни и неограничени разговори с двугодишен договор.

Само с 8 долара на месец повече плаща германският потребител на луксозния смартфон, в сравнение с българския, а японският плаща с 10 долара на месец повече.

Като цяло цените на смартфоните са почти еднакви в различните страни по света. Това, което прави разходите на потребителите различни, са различните цени на мобилните планове.

Едни от най-високите цени за притежаването и ползването на смартфон от най-висок клас, сред развитите страни, плащат в Австралия. Там собственикът на iPhone 5 ще трябва да се разделя с 1 392 долара на година, или 116 долара на месец.

Най-малко плащат собствениците на посочения модел във Великобритания, където сумата от 64.70 долара на месец е по-ниска дори от тази, плащана от родните потребители. Тук обаче има уловка, като в тази цена не се включват международните разговори.

За да могат да се правят подобни обаждания, трябва да се доплаща минимум 12 долара месечно, което в крайна сметка вдига цената до около 77 долара на месеца.

По-скъпо е да имаш iPhone 5 и в Китай, в сравнение с България, където това удоволствие струва 96 долара на месец.

Предлагани без тарифни планове, цените на телефоните са почти еднакви във всички страни. В САЩ например моделът 16GB Samsung Galaxy S4 струва около 750 долара. Във Великобритания цените са между 760 и 986 долара. В Япония моделът може да бъде намерен за 838 долара.

Определено у нас цените са леко по-високи, в сравнение с развитите държави, като моделът може да бъде закупен без договор за около 900 долара от някой от водещите мобилни оператори.

Развитите страни не са единствените, които преживяват мобилен бум. На практика развиващите се страни бележат по-голям ръст на мобилните услуги, в сравнение с развитите.

Поради големия брой на населението на такива пазари мобилните оператори предлагат все по-достъпни и достъпни смартфони на пазара, което им гарантира по-голямо проникване и по-голям брой потребители.

Индия, например, в момента разполага с 699 милиона активни потребители, или 73.1% от общото й население. Средната сметка е едва 2 долара на месец за основни услуги и планове, като разговорите са при цени по-малко от стотинка за минута.

И макар това да изглежда „безумно“ евтино, операторите все пак печелят от обемите, като разходите им за доставяне на гласови услуги също не са особено големи.

В страната местни производители предлагат Android-смартфони с цени, стартиращи от 65 долара, което ги прави изключително достъпни.

Доста подобна е ситуацията в Индонезия и Нигерия, където китайски производител започна да строи завод, който ще произвежда устройства за местния пазар.