Канадски проект за добив на злато предизвика недоволството на румънците. Много граждани от северната ни съседка са обезпокоени от евентуалните екологични последици от реализацията на проекта в северозападната част на страната.

В Букурещ над 3 хиляди демонстранти преминаха през центъра на града до сградата на правителството, пред която скандираха лозунги срещу плана, и блокираха движението по основния булевард в румънската столица.

Освен в Букурещ хиляди се събраха и в Клуж. В Тимишоара, Алба Юлия и Яш също имаше протести, но по-малобройни.

„Тази мина ще съсипе един много хубав район, където би могло да се развива туризъм", каза една от участничките в протеста.

Очаква се левоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта да внесе в парламента законопроект, според който проектът на канадската компания Gabriel Resources за добив на злато в село Рошия Монтана, в Трансилвания, е от "изключителен национален интерес".

"За първи път проектозакон (в Румъния) е написан само за една компания", отбеляза един от демонстрантите. Докато бе в опозиция, управляващата сега левоцентристка коалиция обеща да блокира този проект, както и проучванията за шистов газ.

След като дойде на власт обаче, тя разреши на американската компания Chevron да започне за шистов газ и обяви златната мина в Рошия Монтана за национален приоритет.

Gabriel Resources има амбициозни планове да разработи край румънското село най-голямата златна мина в Европа, съобщава БТА.

Канадската компания предвижда да добие 300 т злато и 1600 т сребро. Тя обещава 900 нови работни места по време на експлоатационния период, който ще продължи 16 г., както и големи икономически придобивки за региона.

Проектът обаче би довел до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана и би увредил част от уникални минни галерии.

Канадската компания освен това планира да използва средно по 12 хиляди тона цианид годишно.