Цифровата телевизия предстои да тръгне на 1 октомври. Така само след месец аналоговият сигнал ще остане в историята. Това каза за "24 часа" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров с уговорката "евентуално".Решение за спирането на аналоговия сигнал ще трябва да вземе органът по цифровизацията, което вероятно ще стане на 13 или 16 септември.

На практика всички развити държави вече се цифровизираха. Уеднаквяването на телевизионните стандарти е повече от важно в глобалния свят, за да приемаме телевизия отвсякъде и да излъчваме дори и за чужбина, като качеството се запазва, допълва изданието.

Засега мултиплексите излъчват 7 телевизии - БНТ 1, БНТ 2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер". Очаква се каналите да станат 11 и това е само за първия етап от цифровизацията. Когато мултиплексите се увеличат с още 3 комплекса, програмите ще нараснат.

Този месец тръгва нова реклама на цифровизацията - с нея ще се обясни, че 5% от населението няма да имат цифров сигнал.

Експертите казват, че толкова хора сега пък не получават аналогов. Става дума за отдалечени села, като например село Огоя, откъдето има оплакване, че гражданите няма да могат да получават никакъв сигнал. В Германия процентът на цифрово покритие е 80, в Испания - 75.

След старта на цифровизацията ще се направи анализ колко населени места и колко хора в тях нямат достъп до телевизия. Ще се прави и финансово-икономически анализ колко ще струва на държавата 100% от хората да имат достъп до ефирна телевизия.