Ръст на цената на петрола ще настъпи при разширяване на конфликта в Сирия, разкриват експерти в петролната индустрия. Прогнозите достигат до 150 долара за барел петрол, което ще е равнозначно на 3 лева за литър бензин у нас.

На фона на световното производство Сирия е сред малките производители на петрол, а от 2009 е с ембарго на износа му. Съответно - сам по себе си конфликтът в Сирия не генерира увеличение на цените.

"Цените ще се увеличат, ако се намесят интернационални сили в конфликта, имам предвид САЩ, натовски държави и евентуално, ако се намеси Иран. Надявам се да няма, макар че абсолютно възможно, нали затова е войната, за петролните магнати", каза Андрей Делчев, председател на Българска петролна и газова асоциация пред БНТ.

В момента средната цена на различните сортове петрол е около 114 долара. Предполагаемата прогноза за 150 долара на барел автоматично означава 20% ръст по родните бензиностанции. В момент, в който бяха налични индикации за нападение над Сирия, веднага се отчете ръст.

"В момента, в който започнат удари, това няма как да не се отрази и цените вероятно ще стигнат 120-125 долара още в началото. Със сигурност може да достигне 3 лева, особено ако конфликтът обхване по-голям регион", прогнозира Георги Ангелов, независим експерт.

Пазарът на течни горива у нас е либерален, без рестрикции. Конкуренцията е толкова силна, че е невъзможно индивидуално вдигане на цената, затова тя е уеднаквена. Спрямо промените на световния пазар цените у нас винаги отразяват движението. Защо обаче, когато има ръст, той е мигновенно отчетен, а при спад се отчита в по-бавни темпове?

"В някакъв смисъл е така, по-трудно е надолу да се свалят цените, така е при всички цени", коментира още Ангелов.

При нападение над Сирия очакванията са бензинът да поскъпне до нивата от 2008 година, когато беше отчетен най-големият пик на цената му у нас.