„Енергетиката е далеч от балансирано развитие. Работим, продължаваме да работим в областта на енергетиката”. Това каза премиерът Пламен Орешарски в блиц парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на „Атака” Волен Сидеров.

„Виждам загриженост за бежанците от Сирия. Много бих се радвал, ако има такава загриженост за българските пенсионери. Издръжката на един бежанец е над 600 лв. Ще имате ли решителността да разбиете монополите, които грабват българския потребител? Ще бъдете ли първото правителство, което ще прекрати неизгодните концесии за златодобив?”, заяви Сидеров, цитиран от Фокус.

„Поставяте една от темите, които са залегнали и в програмата на правителството. Действията в областта на енергетиката и създаване на предпоставки ДКЕВР да направи нов подход на ценообразуване беше една от първите реализирани стъпки“, отговори Пламен Орешарски.

„И на трите ЕРП-а беше намалена нормата за възвращаемост. Възложил съм на Министерството на икономиката и енергетиката цялостен преглед на всички концесии, които са сключен и до този момент.

Имаме един резултат.

Отнехме две концесии с редица неизрядности.

Имаме решимост.

Всички концесионни договори, чиито условия не се изпълняват, няма да се колебаем да ги прекратим. Там, където има основания, ще бъдат предоставени на прокуратурата. Ще търсим начин и да актуализираме условия в договорите, ако има основателни причини за преразглеждане на клаузите по договорите”, посочи Орешарски.

Премиерът отговори още на въпроси за Сирия. „Досега е имало ограничени случаи на залавяне на бежанци, които искат статут и ние не можем да направим нищо друго освен да ги настаним в центрове”, заяви премиерът в отговор на въпрос надепутата от Коалиция за България Янаки Стоилов по отношение на бежанската вълна от Сирия.

„Обсъждаме в екстремни ситуации затваряне на границите. Разглеждаме това като крайна и не особено ефективна мярка. Капацитетът е нов проблем за българската държава. Досега не сме се сблъсквали под каквато и да е форма с масови бежански вълни. Проучваме възможността да получим от ЕК и други агенции към ООН на първо време техническа помощ при евентуално ескалиране на бежанската вълна”, заяви Орешарски.

Той каза още, че „никой от нашите евроатлантически партньори досега не е поставял въпроса за евентуално участие на България за каквито и да е било инициативи в сирийския регион“.