Катар иска да инвестира в болницата за рехабилитация в гр. Банкя, която е част от Военномедицинска академия. Това съобщиха за „Монитор” дипломати от МВнР, участвали в подготовката на двустранните спогодби. Намерението на чужденците е да направят пълен ремонт на базата и тя да стане супермодерна, за да изпращат в нея пациенти за долекуване от Катар, Сирия, Йордания и други страни в региона.

Отделно се предвижда катарски медици да идват в Банкя, а наши да пътуват до Доха за двустранни обучения. Така щяло да се гарантира, че чуждите пациенти ще могат да получат същото високо качество на услугите и след като се приберат у дома си.

„Да, бъдещите ни катарски партньори останаха много доволни от представените от нас услуги и наша делегация пътува до Катар, за да се уточнят условията на сътрудничеството”, потвърди и шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

По думите му катарците са идвали да оглеждат бази за профилактика и рехабилитация у нас миналата есен. Представени са им две лечебни заведения – в Банкя и в Хисаря. Според родните дипломати ръководството на базата на ВМА в гр. Банкя обаче се е представило по-добре по време на презентацията и е спечелило интереса на чуждите инвеститори.

Те били впечатлени от предлаганите възстановителни процедури и се спрели на това лечебно заведение.

В средата на май 2012 г. делегация от Катар посети страната и обеща да депозира 200 млн. долара в БНБ, за да гарантира бъдещото сътрудничество по различни проекти у нас. По-голямата част от сумата вече е преведена, категорични са дипломатите ни. Документите за последната част от депозита е трябвало да бъдат подписани в деня, когато кабинетът „Борисов” подаде оставка.

Българското правителство предложи на чуждите инвеститори да построят стадион с четириетажен паркинг, те обаче посочиха, че имат интерес към летището и голф игрището в Балчик, магистралата Русе - Свиленград, болница за рехабилитация и терен в Бояна за построяването на хотелски комплекс от веригата „Четири сезона”.

Към момента е ясно обаче, че само един от тези проекти е на път да се осъществи. Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация се намира на ул. „Иван Вазов” №5 в Банкя. В нея се използват основните лечебни фактори за района – минерална вода и добър климат.

Лечебната база е специализирана в лечението и рехабилитацията на сърдечносъдови и мозъчни заболявания, следоперативни състояния, исхемична болест на сърцето, състояния след прекаран инфаркт на миокарда, ранна атеросклероза, функционални разстройства на нервната система и др. Много добре се повлияват и леките форми на тиреотоксикоза, диабет, затлъстяване, хронични невралгии и неврити, хроничен гастрит и колит.