Град Токио бе избран за домакин на Летните Олимпийските игри през 2020 година, стана ясно на 125-та сесия на МОК в Буенос Айрес.

Кандидатите бяха Истанбул, Токио и Мадрид. Японската столица, която организира Олимпиадата през далечната 1964 г., сега изпревари Истанбул въпреки съмненията и въпросите около последиците от тежкия инцидент в атомната централа "Фукушима" през март 2011 г. Другият участник във финалната тройка претенденти - Мадрид отпадна на първия тур.

Токио изпревари Истанбул с 60 на 36 гласа. Токио бе фаворит за втори пореден път - през 2009 г. тя обаче все пак бе изпреварена от Рио де Жанейро за организирането на Олимпийските игри през 2016 г. Токио реши да изгради своята кандидатура върху тънката струна на чувствителността на членовете на МОК, като обясни амбицията си за домакинство с желанието да се даде надежда на една страна, която е сразена от катастрофата през 2011 г. За да убеди МОК, че в Япония Олимпийските игри ще са в добри ръце, Токио вече сложи 4.5 млрд. долара, т. е. половината от предвидената сума, в специален фонд в банка за финансирането на начинанието. Тя обеща да предложи едни от най-сигурните улици на света, инфраструктура на най-високо ниво за Олимпиадата - 85% от съоръженията се намират на по-малко от 8 км. от олимпийското село. Ще бъде изграден и национален стадион с 80 000 места с подвижен покрив, наподобяващ космически кораб на стойност 1.3 млрд. долара.

Утре, неделя, 8 септември, 125-та сесия на МОК ще реши дали борбата да остане в програмата на игрите през 2020-а. Освен борбата за място спорят бейзбол/софтбол и скуош. В този ред ще започне и тяхната презентация. А решението се очаква около 18,45 часа.

В Буенос Айрес усилено вървят и репетиции на групата, която ще презентира борбата. Тя е същата, която защити спорта пред изпълкома на МОК в Санкт Петербург на 29 май.

А именно - президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия), Карол Хюн (Канада), олимпийска шампионка от 2008-а, Лиза Легран (Франция), Бронзова медалистка от игрите Атина 2004, Даниел Игали (Канада), олимпийски шампион от 2000 г., Джим Шер (САЩ), шеф на олимпийския комитет на Щатите в периода 2005-2009 г.

Всеки спорт ще има право на 20 мин презентация, а след това в рамките на 10 мин членовете на МОК, които са 104-има, ще имат право да задават въпроси.

В Буенос Айрес вече пристигнаха и куп известни имена, в подкрепа на борбата. Най-популярното име извън спорта е това на холивудската звезда Уилям Болдуин. Очаква се пристигането на трикратния олимпийски шампион Александър Карелин (Русия). В Аржентина вече е шефът на Руската федерация и член на Изпълкома на ФИЛА Михаил Мамиашвили, Наталия Яригина, Родика Якши, олимпийският шампион Ахмед Аик (Турция).

А във вторник, 10 септември, сесията на МОК ще избере и своя 9-ти президент. За поста спорят шестима - Томас Бах (Германия), Сергей Бубка (Украйна), Денис Освалд (Швейцария), Чин Куо Ву (Тайван), Ричард Карион (Пуерто Рико), Нг Сер Мианг (Сингапур), съобщава БГНЕС.