Гръцкият премиер Андонис Самарас изрази увереност, че страната му ще се върне към растеж през 2014 г. след шест години рецесия заради водената политика на икономии с цел да се преодолее дълговата криза, съобщава БГНЕС.

2014 ще е годината на възстановяването. Гърция обръща страницата след шест години рецесия и икономиката ще стане конкурентноспособна, заяви Самарас в реч на откриването на 78-я Солунски международен панаир. След свиване на БВП с 6,4% през 2012 г. правителството очаква спад от 4,3% през 2013 г. и съживяване през 2014 г. с растеж от поне 0,2% .

Премиерът се надява Гърция, чиято икономика се сви общо с 22% от 2008 г. досега, да постигне през 2013 г. първичен бюджетен излишък (извън обслужването на дълга)

Постигането на първичен бюджетен излишък ще ни позволи да преговаряме с нашите кредитори - МВФ и Евросъюза - по мерки за облекчаване на публичния дълг... който сега възлиза на 321 милиарда евро, подчерта Самарас. Той обеща, че няма да има повече затягане на коланите, тъй като по думите му гърците вече не могат да понасят това.

Според решението на европейската среща на върха през ноември 2012 г. кредиторите на страната са поели задължението да помогнат на Гърция, ако тя отбележи първичен бюджетен излишък и въведе исканите реформи за оздравяване на нейната икономика.