Започна продажбата на най-изгодните като цена самолетни билети за зимния сезон. Това напомнят от националния превозвач, но офертата е валидна за всички компании и почти по всички дестинации. В момента цените към популярните европейски направления започват от около 100 евро с включени летищни такси.

Ако изберете същия град с оферта за идната седмица, цената вече е около 400 евро. Макар традиционно най-ниски да са цените за месеците ноември и февруари, тъй като те са нисък сезон, ако резервирате в рамките на идната седмица или десетина дни, ще намерите също толкова изгодни предложения и за коледните и новогодишни празници.

В момента покупката на билет с редовен превозвач, което означава включено превозване на чекирания багаж и безпроблемно внасяне на малък куфар като ръчен, цената ще е колкото с нискотарифна авиокомпания. Преимуществата на редовните превозвачи е кацане на близко до града летище, евтин и бърз транспорт до центъра и никакви усложнения по отношение на допълнителното заплащане като храна на борда, размер на ръчния багаж и т.н.

Самостоятелното избиране на самолетен билет онлайн е много лесно, защото всяка легитимна авиокомпания предлага цените си не само за търсените дати, но и по седмица преди и след тях. Разликата от една от друга дата може да е с около 20-30 евро, така че човек може да се съобрази и избере най-изгодната оферта.

Кога е най-добрият момент за покупка на самолетен билет?

Разликата в стойността на предложенията, когато те са намерени около три месеца по-рано и в последния момент, може да е до пет-шест пъти. Ако купите изгодна ваканция в чужбина и се забавите с покупката на самолетния билет, той може да ви струва по-скъпо от самата почивка.

Когато избирате презокеански полет с прекачване на европейско летище, ранният избор пести между 200 и 400 евро. Преди да се спрете на превозвач, проучете потребителския рейтинг на компанията и ако разликата в цената е до 20-30 евро, а ще летите поне 10 часа, изберете по-рейтинговата компания.

В Европа вече няколко авиокомпании предлагат безплатен Wi-Fi на борда, освен традиционния набор от кинозаглавия, които всеки пасажер гледа на собствения си екран. В случай че летите до място, където ви е необходимо и хотелско настаняване, можете да минете през някоя от световните резервационни системи, която също ще извади цената за най-изгоден полет, но в комбинация и с хотел ще спестите до 30 на сто от цената, когато плащате поотделно.

В Западна Европа и Америка вече текат кампаниите за посрещане на Коледа и Нова година, както и комбинирани предложения на посрещане на празниците и ски ваканция. На този етап цената ще е с около 20 на сто по-ниска, отколкото след месец и половина например. Най-хитовите места в Австрия, Италия и Швейцария обаче вече са резервирани на 100%, установи проверка на „Монитор”.

Три нощувки по Нова година в петзвезден хотел в наш зимен курорт за двама и дете струва 1000 лв., показа направената проверка. В същото време едноседмична почивка в четиризвезден СПА хотел в световноизвестен западен ски курорт със закуска и вечеря всеки ден и празнична коледна вечеря е 1300 лв.