Домакинствата в страната печелят средно по 3.79 млн. лв. дневно от лихви през всеки ден от началото на 2013 г. Това показват изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Общата сума, която населението е спечелила от депозираните в банката средства, към края на юли достига 804.6 млн. лв.

По последни данни на централната ни банка влоговете на домакинствата достигат рекордните 37.26 млрд. лв., като бележат ръст през последните 34 месеца.

Само от началото на годината изменението е от 1.394 млрд. лв. За лихви от началото на годината банките пък изразходват суми между 112 млн. лв. и 117 млн. лв.

Голяма част от доходите, както неведнъж сме споменавали, отива при големите вложители в търговските банки.

По данни към края на първото шестмесечие общо 8 млрд. лв. от спестяванията на домакинствата са на влогове за суми над 100 хил. лв. Това са близо 35 хил. депозита.

Други 5 млрд. лв., внесени в банките ни, са за суми от 50 до 100 хил. лв.

Интересът към влоговете продължава, както бе споменато по-горе, вече близо 3 години заради високите лихви, предлагани от родните банки. Въпреки че през последните месеци те отчитат понижения до около 4 на сто годишно, доходността остава една от най-високите в Европа.

Наскоро наше проучване посочи, че лихвите по спестяванията ни са два пъти по-високи от тези в Испания и по-добри от съседните Гърция и Румъния.