Войната на Китай срещу разпространяването на клюки и слухове в интернет започва да набира сила, като хора попадат в затвора за това и ситуацията става малко плашеща и леко объркваща. В кои случаи по-точно разпространяването на клюки в интернет води до затвор?

Върховният съд на Китай свика пресконференция, за да изясни в кои случаи човек може да бъде осъден на затвор за разпространяване на слухове в мрежата.

„На хората ще бъдат повдигани обвинения за клевета, ако слуховете, които качват онлайн, са видяни от повече от 5 000 интернет потребители или пък са ретуитнати над 500 пъти в микроблога Twitter", според агенция Xinhua.

Те също така могат да бъдат подведени под отговорност, "ако имат повторно нарушение или пък ако разпространяваните от тях слухове онлайн са накарали жертвата или някой от нейното семейство да се обезобрази или самоубие или пък са причинили някакви психически проблеми."

Според агенцията хората, които бъдат признати за виновни, ще получават присъди от до 3 г. затвор или ще бъдат лишавани от политически права. Компании и хора, които печелят пари от слухове в интернет, също така могат да бъдат подвеждани под отговорност за незаконна бизнес дейност.

Войната на Китай срещу онлайн клюките и слуховете е разбираема, особено ако индустрията на "черния пиар" печели от това. Дали обаче мерките ще имат ефект?

От Tech in Asia посочват съобщение в платформата Weibo на адвокат от Пекин, който пише:

"Отсега нататък, когато някой каже нещо лошо за мен, просто ще намеря фалшиви потребители, които да видят поста 5 000 пъти или да го ретуитнат 500 пъти и той или тя ще отиде в затвора."

Новият закон също така е конкретно насочен към социалните медии (популярният в Китай конкурент на Twitter - Weibo, изглежда е основно под прицел).

Както посочват от Beijing Cream обаче, самата държавна агенция Xinhua е разпространявала невярна информация на много повече от 5 000 души. Този уикенд например агенцията съобщи невярно в интернет сайта си и в печатното си издание, че Истанбул ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2020 г.