Много от най-големите корпорации в САЩ са семеен бизнес - Wal-Mart, Ford Motor и News Corp, например.

Не винаги обаче семейният бизнес върви като по вода.

Сред плюсовете на семейния бизнес е това, че работиш с хора, на които можеш да имаш доверие, но сред минусите е това, че личният живот и бизнесът се смесват и проблемите от едното преминават в другото.

От CNBC напомнят някои печеливши семейни бизнеси, които тръгнаха добре, но свършиха зле:

Дон Ардън и Шарън Озбърн

През 70-те години едни от най-популярните метъл групи са Black Sabbath и Electric Light Orchestra, а техен мениджър е Дон Ардън.

През 1979 г. Ози Озбърн напуска Black Sabbath, а Ардън продължава да бъде мениджър и на групата, както и на Озбърн като самостоятелен музикант. Дъщерята на Ардън работела за баща си, а през 1982 г. тя вече била съпруга и мениджър на Ози Озбърн.

Шарън се опитала да премести Озбърн в друг лейбъл и тогава нещата загрубели. Ардън я дал под съд. В крайна сметка те се разбрали извън съда, а той получил обезщетение от 1 млн. долара. Бащата и дъщерята не си говорели почти 20 години. Ардън почина през 2007 г.

Джим и Арти Мичъл

Братята Джим и Арти били собственици на кино за порно филми Farrell Theater в Сам Франциско.

Те са били продуценти на легендарни порно филми като Behind the Green Door от 1972 година, който имал бюджет 60 000 долара и печалба 25 млн. долара!

С печалбата те отваряли кина из цяла Калифорния.

По-младият брат Арти се пристрастил към алкохола и наркотиците.

На 27 февруари 1971 година Джим застрелял Арти. Адвокатът му казва, че е било инцидент - Джим се е опитал да накара Арти да отиде в клиника, но всичко се „объркало“. Той е осъден на 6 години затвор.

През 2000 година излезе филмът Rated X, където историята на двамата братя е пресъздадена от Чарли Шийн и Емилио Естевез.

Ноел и Лиам Галахър

През 1995 година групата Oasis става световноизвестна.

Вокалист на групата е Лиам Галахър, а брат му Ноел е китарист.

През цялата им кариера те са известни със скандалите помежду си.

През август 2009 година, преди шоу в Париж, двамата се карат жестоко и Лиам чупи китарата на брат си. Групата не излиза на сцената, а Ноел съобщава в сайта си, че напуска Oasis.

“Не мога да работя с Лиам и един ден повече,“ казва Ноел.

Братята Куок

Sun Hung Kai Properties е една от най-големите имотни компании в Хонконг.

Компанията се управлява от братята Реймънд и Томас Куок. Техният трети брат Уолтър е бил председател на компанията 18 години, но напуска през 2008 г. по „лични причини“.

Причината, по неофициална информация, е афера на Уолтър с колежка. Тогава майката на братята, която е най-големият акционер в компанията, го принудила да напусне.

Междувременно другите двама братя са били арестувани по обвинения във вземане на подкуп, но те не са доказани.

Кит и Маколи Кълкин

Маколи Кълкин става известен през 1990 година като детето от филма „Сам вкъщи“. Негов мениджър е баща му Кит.

Хонорарът на Маколи е бил 8 млн. долара.

Когато родителите на момчето решават да се разведат, започват спор кой ще получи попечителство над милионите на непълнолетния син. Съдът сложил край на професионалните отношения между бащата и сина и определил счетоводителят на семейството като попечител на парите, докато момчето стане на 18 години.

Отношенията между Кит и Маколи се влошават и двамата не си говорят оттогава насам.

Хърбърт и Робърт Хафт

Хърбърт Хафт е основател на Dart Drugs. Той работи заедно със сина си Робърт с години, но през 90-те отношенията им се влошават и Хърбърт уволнява сина си.

Той се развежда с жена си и се отчуждава от всичките си три деца. Бизнесът му не върви добре и фирмите му впоследствие фалират или са разпродадени.

През 2004 година Хърбърт умира. Малко преди това той се е оженил за втори път и е изключил всичките си деца от завещанието си.

Бионсе и Матю Ноуълс

Бащата на Бионсе е мениджър на групата Destiny's Child, откъдето тръгва кариерата на Бионсе.

Когато тя става самостоятелен артист, той продължава да й е мениджър до 2011 година, когато тя го уволнява. Причината – Бионсе смята, че баща й краде пари от нея. Матю Ноуълс твърди, че е натопен от промоутъра на турнето на Бионсе - Live Nation, които искали да го изтикат от бизнеса.

Пред АП той твърди, че обича дъщеря си и „Бизнесът си е бизнес, а семейството си е семейство.“