Слабото кредитиране, ниското потребление и същевременно високите разходи на банките за обезценки са основните причини за понижението на печалбите на родните трезори през последните месеци. От друга страна все още можем да определим лихвите по депозитите, които банките плащат на депозантите, като високи, особено сравнени с тези в останалите страни на ЕС.

По данни от централната ни банка към края на юли е отчетен положителен финансов резултат от 379 млн. лв., което е с 16 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано.

Това прави по 20.69 лв. на всяка секунда за периода януари – юли спрямо 21.35 лв. за сравнимия период на предходната година. През последния месец с актуални данни (юли) печалбата на банковата система достига 61 млн. лв., като отново е регистрирано понижение от 9 млн. лв., спрямо същия период на 2012 г.

Най-печелившите банки в страната

От началото на годината най-добрият месечен резултат на банките ни е 63 млн. лв., а вече 52 поредни месеца трезорите у нас не са отчитали печалба от над 100 млн. лв. Последната трицифрена печалба е от март 2009 г., възлизаща на 148 млн. лв.

Очакванията за продължаващ спад на лихвите по депозитите и кредитите би трябвало да подтикне хората да потърсят други алтернативи за спестяванията си и в същото време да теглят повече кредити, за да финансират покупките си.

Повече бизнес за банките би означавало и повече печалби, тъй като неведнъж сме отбелязвали, че трезорите печелят от раздаването на кредити, а не от нашите спестявания.