Резултати от ново проучване на Wealth-X и UBS показват, че броят на милиардерите в световен мащаб е скочил до над 2 000.

Тяхното общо състояние пък възлиза на 6.5 трлн. долара, което е повече от БВП на Франция и Германия взети заедно, пише CNBC.

Предишни проучвания определяха броя на милиардерите по света на между 1 200 и 1 600.

Най-новото проучване на Wealth-X и UBS показва, че малко под 200 000 души в света разполагат с активи на стойност 30 млн. долара или повече. Групата на тези хора, определяни като "ултра богати," се е увеличила с 6% през 2013 г., а общото им състояние възлиза на 28 трлн. долара.

Изненадващо, по-голяма част от ръста в броя на ултра богатите идва от САЩ и Европа, а не от развиващите се пазари. Луксозните марки определят Китай, Бразилия, Русия и други развиващи се страни като бъдещето на богатството, но забавянето на икономическия растеж в Китай и Бразилия е довело до намаляването на броя на милиардерите в двете страни през тази година.

От Wealth-X и UBS прогнозират обаче, че Азия ще възстанови позициите си при богатите.

"Азия ще създаде повече богаташи с активи за над 30 млн. долара от САЩ и Европа в следващите пет години," се казва в доклада на UBS.