Цената на златото се понижи до най-ниската си стойност от близо три седмици насам след очевидното отлагане на този етап на военните действия срещу Сирия от страна на САЩ.

Спот цената на благородния метал загуби 0.2% от стойността си до 1 362 долара за унция. Така благородният метал е загубил 5% от достигнатия си през август тримесечен връх при нива около 1 450 долара за унция.

Загубата за златото от началото на годината е значителна и възлиза на 19%. Все повече стават анализаторите, които говорят за край на многогодишния бичи пазар при метала и често споменават нива от 1 000 долара за унция.

Поевтиняването става реалност преди срещата на Фед относно лихвите, която ще се проведе през следващата седмица. На нея пазарът очаква да бъде поставено началото на ограничаването на стимулите за щатската икономика.

„Цената на златото започна да пада с понижаващата се вероятност за военна интервенция срещу Сирия“, коментира анализаторът Джефри Къри от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Към вчерашна дата запасите, държани от златните фондове, са се понижили с 2.2 метрични до 1 948 метрични тона тона и са с 1.7 тона над тригодишния им минимум от 8 август.