Общите позиции на хеджфондовете при златните фючърси са нараснали до най-бичото си ниво от януари насам на фона на нарастващите опасения, че конфликтът в Близкия Изток ще покачи цената на петрола, ще забави икономическия растеж и ще предизвика инфлация, пише Bloomberg.

Нетните дълги позиции са нараснали с 3.6% до 101 396 фючърси и опции в седмицата, приключила на 3 септември, показват данни на Щатската комисия по търговия със стокови фючърси. Дългите позиции са се увеличили с 0.6%, а късите са намалели с 8.6%, което е четвъртият пореден спад и най-голямото отстъпление от година.

Цените на златото, които се очаква да отчетат първия си годишен спад от 2000 г. насам, скачат с 18%, откакто паднаха до 34-месечно дъно през юни. Президентът на САЩ Барак Обама, който очаква одобрение от Конгреса за нападение срещу Сирия, обяви на 6 септември, че “все повече хора признават”, че светът трябва да вземе мерки относно твърденията, че правителството на Сирия е използвало химически оръжия спрямо собствения си народ.

Близкият изток произвежда 33% от петрола в света, а някои инвеститори купуват злато като хедж срещу нарастващата инфлация.

Цената на златните фючърси падна с 0.7% до 1 386.50 долара за тройунция през миналата седмица, което беше първото понижение от 2 август насам. Златото със срок на доставка през декември пък поскъпва с 0.2% до 1 388.60 долара за троунция днес.

Цената на златото е нараснала с 13% от 30 юни насам и е на път да запише най-голямото си тримесечно повишение от 2007 г. насам.

Дългите позиции при златото са нараснали повече от три път, откакто броят им достигна петгодишно дъно на 25 юли. Спекулантите са намалили мечите си залози при златото с 63% от рекордните 80 147 къси контракти на 9 юли.

За същия период дългите контракти са нараснали с 13%. Нетните дълги позиции са с 30% по-малко, в сравнение с година по-рано и падат с 60%, откакто достигнаха рекордно високо ниво през 2011 г.

Цената на златото все още е с 28% под рекордните 1 923.70 долара за тройунция, достигнати през септември 2011 г. Цената падна със 17% през тази година, след като някои инвеститори изгубиха вяра в ценния метал.

На фона на данните от миналата седмица за ръст в производството и сектора на услугите и по-малка от очакваната заетост, трйдърите се опитват да преценят дали през този месец Федералният резерв ще вземе решение да започне да ограничава количествата държавни облигации, които изкупува всеки месец.

Цената на златото е нараснала със 70% в периода декември 2008 - юни 2011 г., след като Фед наля над 2 трлн. долара във финансовата система чрез изкупуването на дълг.

Срещата на FOMC е на 17-18 септември. Златото падна с рекордните 23% през миналото тримесечие, след като доброто състояние на щатската икономика засили опасенията около това дали Фед ще ограничи изкупуването на облигации.

Дългите позиции в борсово търгувани инструменти, обезпечени със злато, са намалели с 26% през тази година. През август продажбите на златни монети от Монетния двор на САЩ са намалели до най-ниското си ниво от шест години, отчитайки понижение в четвърти пореден месец.

Борсово търгуваните фондове, обезпечени със злато, отчитат отлив на 38 млн. долара в седмицата, приключила на 4 септември, според данни на EPFR Global. Паричните мениджъри са инвестирали 500 млн. долара в борсово търгуваните фондове, обезпечени със суровини.