Всички сирийски бежанци ще получат статут на такива в страната ни - гласи директива на Върховния комисариат на бежанците. Това обаче няма да стане на всяка цена, каза директорът на Държавната агенция за бежанците у нас Никола Казаков.

Пред БНТ той обясни през какви процедури минават сирийците, за да получат статут на бежанец у нас, и какви права им дава това.

Срещу статута на бежанец човек получава права за постоянно пребиваване в България, което се припокрива с правата на всеки български гражданин, заяви Никола Казаков. Той допълни, че този статут се дава, само когато има въоръжен конфликт в съответната държава, от която идва чужденеца.

"Той може да пътува, той може да работи. От първия ден на регистрацията той е здравно осигурен и децата му могат да учат в училище", поясни директорът на Държавната агенция за бежанците.

Казаков обясни, че тези пари, които отиват за бежанците, са заложени в бюджета още миналата година. Бежанският статут обаче не се придобива толкова лесно. За него човек минава през специално интервю, след което му се снемат пръстовите отпечатъци.

"Процедурата е следната и протича на няколко етапа. На първия етап става регистрацията на бежанците, като се снемат съответните пръстови отпечатъци, тъй като те влизат в системата Евродаг. По този начин ние можем да отсеем дали бежанецът е поискал закрила в друга държава и ако е поискал закрила в друга държава, тя е отговорна", каза Никола Казаков.

Процедурата продължава по закон 3 месеца, а може да продължи за още 3 месеца, ако има нови обстоятелства. Казаков обяви, че е имало случаи, в които чужденци са се представяли за сирийци, за да получат статут.

Към днешна дата настанените в убежище са 1600, без документи са 230. Те трябва да подадат декларация, като заявяват в нея каква националност са и откъде идват, след което също ще бъдат регистрирани.