Липсата на места за настаняване на бежанци в България е проблем, който на този етап страната ни ще трябва да решава самостоятелно. Това стана ясно след среща на вътрешния министър Цветлин Йовчев с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел.

Йовчев все пак поясни, че към момента София може да получи помощ заради засилващия се брой на пресичащите нашата граница сирийски граждани - по линия на Агенцията за настаняване на бежанци. Подкрепата обаче е малко вероятно да бъде финансова.

„Помощта ще бъде основно техническа, експертна, по отношение на организацията на целия процес. Ще бъдат обсъдени възможностите - да ни бъде оказана допълнителна помощ по линия на „Фронтекс”. Ако има такава възможност, тя също ще бъде основно техническа.

Ще бъдат обсъдени възможностите, включително и за финансова помощ, оказана на България. Това нещо предстои да бъде решено и, ако се вземе такова решение, то не може да разчитаме на много големи средства, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства”, обясни шефът на МВР, цитиран от БНР.

По думите му националният щаб по проблема у нас прави анализ „на това - какво е необходимо да се осигури допълнително като медикаменти, като ваксини, както и като материали и оборудване за настаняване на тези хора. Ще има вече идеи за това - каква допълнителна организация трябва да се създаде, колко хора трябва да бъдат пренасочени”.

Йовчев допълни, че Червеният кръст също изготвя анализ на ситуацията с големия брой постъпващи в България сирийци. Обмисля се и кампания, чрез която да бъдат набавени необходимите средства и на тези хора да бъдат осигурени нормални условия за пребиваване у нас.

„В тази посока са и мерките - да намерим допълнително помещения за тяхното настаняване. Капацитетът е надхвърлен многократно”, заяви министърът по повод на започналите бунтове в домовете за настаняване на бежанци.

Цветлин Йовчев се ангажира и с мерки за намаляване на сроковете за получаване на бежански статут. „Искаме и правен анализ за това - по какъв начин и има ли възможности вътрешни, ускорявайки тези процедури и облекчавайки някои от режимите вътре, които са действащи в момента, нашите вътрешни организационни режими – да направим така, че да освободим допълнително капацитети в местата, по-скоро на Дирекция „Миграция”, каза още министърът.

Той подчерта, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в няколко европейски страни – в Италия, Гърция, Кипър и България. „Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това, ще бъде взето решение. Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България, ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем”.

На въпрос за Шенген и как ще се отрази сегашната ситуация на желанието на България за присъединяване, вицепремиерът отговори: „Тази ситуация ще породи както заплахи по отношение на присъединяването, така също и възможности.

Друг е въпросът - как ще успеем в тази ситуация да управляваме процесите. Ако успеем правилно като държава да насочим фокуса в правилната посока, да успеем да комуникираме правилно това, което правим, да успеем да се възползваме от предимствата, които имаме – може би, ще се възползваме от възможностите и ще имаме успех”.