Има бум на бежанци у нас. През последните няколко седмици всеки ден границата ни пресичат между 10 и 30 чужденци, които търсят закрила и помощ.

Бежанският поток към България чувствително се е увеличил в последните няколко седмици. Става въпрос главно за жители на Сирия, които бягат заради конфликтите в страната. Те влизат през турската граница и се настаняват в дома в Пъстрогор, който вече е препълнен, както и другите бежански центрове.

Статистиката е много показателна - миналата година у нас закрила са потърсили близо 1400 души, а сега само за първите шест месеца са близо 1900. Само през юни бежанците са 430. Това означава, че в момента у нас се наблюдава най-силната бежанска вълна за последните 20 години.

Според официалните данни при размириците в Сирия до сега са убити над 120 000 души, 5 милиона са напуснали домовете си, а 3 милиона са избягали нелегално.

Бежанските лагери в Турция вече са препълнени. Затова много сирийци тръгват на запад. България е първата европейска външна граница, която пресичат. Почти всички, които стигнат до тук, подават молба за убежище и остават.

"Хората са разтревожени, че и други техни роднини, познати, съседи също търсят начин да напускат, както Сирия, така и Турция. Дали ще дойдат към България няма как да знаем, но трябва да бъдем подготвени", казва Марияна Стоянова от „Бежанско-мигрантската служба” към БЧК.

Страната ни осигурява подслон, издръжка и социални грижи за бежанците. Сирийците обаче не искат да живеят на социални помощи, опитват се да научат езика, търсят си работа и искат да вземат живота си в ръце.

Виждат България като свой дом, но се надяват, че режимът на Башар Асад ще падне, за да се върнат в родината си, посочва bTV.

Прогнозата на социалните работници е, че до края на годината броят на бежанците ще надхвърли 3000, което е прецедент. Наблюденията сочат, че 1/4 от хората остават у нас. Повечето обаче търсят вариант да продължат на запад, за да се установят в страни като Германия, Дания, Швеция.

За да не се стигне до криза с бежанците обаче, е нужно да се увеличи капацитетът на центровете за настаняване - това е основното искане на институциите, които отговарят за хората, потърсили помощ от страната ни към властта.