Днес рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) потвърди инвестиционния рейтинг на Столична община (ВВВ) със стабилна прогноза.

Рейтингът, който е равен на този на държавата, може да бъде повишен през следващите две години, ако се повиши рейтинга на страната и ако общината изпълнява средно-срочната си финансова програма според очакванията на агенцията.

В анализа на рейтинговата агенция е посочено, че икономиката на града е над средното ниво на страната, добре диверсифицарана и със силен фокус в сектор услуги. Планира се брутния вътрешен продукт да се увеличи с около 1.5% средно за периода 2013-2015 г.

Ликвидността на общината се счита за много добра с добра възможност за обслужване на задълженията и възможност за вътрешно генериране средства.

През 2013 г., в унисон с препоръките на рейтинговата агенция, общината предприе важни стъпки за подобряване на финансовото управление. Столичен общински съвет за първи път обсъди и прие тригодишна финансова прогноза за бюджета на общината.

Продължаващото развитие на системата за местни данъци и такси доведе до подобрена събираемост, която към 31.8.2013 г. увеличи приходите на общината с 12 млн. лв. спрямо 2012 г.