Участниците в срещата на Английската централна банка относно лихвите, провела се на 3-4 септември, са били единодушно в мнението си, че повече стимули за британската икономика не са наложителни на този етап. Това сочи стенограмата от срещата на английските банкери, публикувана днес.

В началото на месеца банката, напълно очаквано, запази нивата на лихвите без промяна при рекорден минимум от 0.5%.

За разлика от срещата на банкерите през изминалия месец, когато е имало гласове в полза на увеличаване на програмата, на настоящата среща гласовете са били 9 на 0 в полза на запазването на стимулите без увеличаване.

След оповестяването на стенограмата паундът поскъпна спрямо останалите основни валути. Еврото се понижи до нива на търговия от 0.8365, като спрямо долара британската валута поскъпна до нива близки до психологическото 1.6000.

„Налице са много знаци за възстановяване на британската икономика“, коментираха от АЦБ. Към настоящия момент прогнозите на банката са за ръст на икономиката от 0.7%, в сравнение с такива за 0.5% преди месец.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на паунда ще окаже решението на Фед относно стимулите за щатската икономика.