Най-новите модели смартфони на Apple iPhone 5S и iPhone 5C вече се продават в САЩ от тази сутрин.

Колко телефона обаче ще продаде Apple през този първи уикенд?

Анализаторите, които следят компанията, дават относително консервативни прогнози, като очакват да бъдат продадени около 5 млн. в най-лошия случаи и 7.75 млн. в най-добрия.

Браян Блеър от Wedge Partners обобщава най-добре нагласите на анализаторите, като казва: "Всичко под 5 млн. ще е лошо за компанията, а всичко над 6 млн. може да бъде значителен катализатор за цената на акциите."

Миналата година Apple продаде 5 млн. телефона iPhone по време на първия уикенд, така че се очаква компанията да подобри това постижение. Както казва Блеър: "Очакваме 5–6 млн. броя като необходимия брой продажби, а Apple трябва да го подобри, за да докаже на инвеститорите, че iPhone все още отчита ръст."

Сравненията с миналата година може да са малко изкривени, защото Apple започна да продава iPhone 5C тази година. И докато 5C е просто миналогодишния iPhone 5 с нов корпус, Apple го рекламира усилено и на средностатистическия потребител може да не му пука особено, че това е просто iPhone 5.

Apple има проблеми с рекламата на iPhone 5S, а първоначалните доставки на телефона са ограничени. Проблемът с доставките пък ще ограничи продажбите.

Никой обаче не иска да чува извинения. Компанията трябва да продаде 6 млн. телефона iPhone или повече. Всичко под този брой може да доведе до негативна реакция спрямо акциите на компанията.

Има и още нещо. От Apple може да не обявят продажбите за първия уикенд. Компанията почти винаги обявява продажбите в първия уикенд след пускането на даден продукт.

Все някога трябва да спре да го прави. Това може да се случи сега и ако се случи, може отново да се очаква негативна реакция, защото хората ще предположат, че компанията крие нещо.