Необичайна находка на белгийските митници. Властите в Белгия заловиха пакет, изпратен от Китай, с фалшиви билети за Лувъра в Париж. Предполага се, че те са щели да бъдат продадени на туристи от различни националности, а предотвратената щета е на стойност над 50 хиляди евро.

Пакетът беше малък, три и половина килограма, с получател в Париж. Митничарите помислили, че е фалшиво лекарство, но в съпътстващите документи пишело, че пакетът съдържа етикети. Отворили го и открили фалшивите билети за Лувъра, съобщи БНТ.

Лувърът е най-посещаваният музей на изкуствата в света през 2012 година. Миналата година 9.7 милиона души са разглеждали експонатите в него, сред които "Мона Лиза". Макар че много категории посетители имат право на безплатен вход, останалите плащат средно по 15 евро за билет.

Заради това фалшивите билети съвсем не са безобидно престъпление, стойността на пакета от Китай е около 55 хиляди евро. Фалшификатите обаче не били задържани веднага.

"Лувърът, френската полиция и белгийските митници решиха да затворят отново пакета и да го изпратят до получателя - фирма в Париж. Така френската полиция имаше възможност да арестува хората, стоящи зад фирмата", съобщи Франсис Адинс, говорител на Министерството на финансите.

Задържани са двама заподозрени, но не се съобщава от каква националност са. Предполага се, че билетите са били предназначени за най-различни по националност туристи.