Греъм Хоукс, създател на “подводния самолет,” дебютира на Яхтеното изложения в Монако през тази седмици, в опит да привлече вниманието на милиардери, собственици на яхти, към неговия продукт.

“Това буквално е като летене под вода,” казва Хоукс, който е инженер и десетилетия наред проектира екипировка за гмуркане и подводници. “След като сте го опитали няма да искате да правите нищо друго.”

Хоукс представлява една от четирите компании на изложението, които за първи път участват на изложението в Монако, което е едно от най-престижните в света на яхтите.

U-Boat Worx, Triton Submarines LLC, Seamagine Hydrospace Corporation, и Hawkes Ocean Technologies залагат, че супербогатите ще искат да изпробват нещо повече от яхти на стойност десетки милиони долари. Те прогнозират, че продажбата на луксозни малки подводници ще нарасне значително в следващото десетилетие.

Предлаганите на изложението подводници струват между 1.5 млн. долара и 4.2 млн. долара в зависимост от размера им и това на каква дълбочина могат да се спускат. В момента по света има по-малко от 20 подобни подводници като някои от тях се намират на частни яхти като притежаваната от милиардера съосновател на Microsoft Corp. Пол Алън Octopus.

Такава подводница има и на остров Некер, собственост на милиардера Ричард Брансън, основател на Virgin Group Ltd. Друга пък се намира на туристически остров в близост до Коста Рика, където спускане на 300 метра с нея струва 1 800 долара на човек.

Петте модела на U-Boat са с капацитет межди двама и петима души и могат да се потапят на между 100 и 1 000 м. Конкурентната Triton, която е базирана във Флорида, предлага подводници, които слизат на 1 650 м.

През юли от U-Boat свалиха руския президент Владимир Путин на 60 метра под водата близо до Финландия, за да разгледа останките от разбил се през 19 в. кораб.

Една от подводниците на Triton пък бе използвана за заснемането за първи път в историята на морската биология гигантска сепия. Компанията използва това постижение, за да създава отношения межди богати собственици на подводници и институти, които се занимават с подобни проучвания, но не могат да си позволят подобно оборудване.