Няколко хиляди румънци отново излязоха на протест в неделя срещу противоречивия проект на канадска миннодобивна компания. Това стана месец след началото на невиждана от 1990 г. мобилизация на румънското общество.

В Букурещ около 4 хил. души се събраха на Университетския площад с лозунги "Обединени ще спасим Рошия Монтана", знаковото име на трансилванското селище, в което канадската компания Gabriel Resources планира да извади от земята 300 тона злато и 1600 тона сребро.

Демонстрантите призоваха правителството да изтегли законопроект, който отваря пътя на добива, при който се използва голямо количество цианиди. Компанията твърди, че ще спази европейските норми и обещава значителни ползи за Румъния, сред които 900 работни места за 16-годишната експлоатация на находището.

Под румънския трикольор демонстрантите скандираха и "Искаме чисти води, не замърсени", по повод на проекта на американската компания Chevron да добива шистов газ в района на източния румънски град Барлад по метод, който рискува замърсяване на водоносните слоеве.

"Трябва да продължим да протестираме, за да спасим нашата страна. Правителството не е избрано, за да прилага опасни за околната среда проекти", заяви за АФП отец Юлиян Гимус от Гара Банка, близко до Барлад.

Около 2 хиляди души се събраха и в град Клуж, скандирайки "Рошия Монтана - сърцето на Румъния", и с искания за оставка на министъра на културата Даниел Барбу, който според тях е "варварин" заради факта, че блокира усилията да се включат древните румънски минни галерии на Рошия Монтана в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Участието на протестиращи досега е над очакванията и въпреки че умората и лошото време може да намалят участието, посланието е ясно: демонстрантите няма да спрат, докато не получат удовлетворение", каза за АФП социологът Мирча Киву.

Той посочи, че протестите ще отидат отвъд исканията да се спре проекта в Рошия Монтана и да се гарантира, че подобни проекти, застрашаващи околната среда, няма да се осъществят.

"Те ще поискат повече от това: те ще искат промяна на политическата класа и начина, по който се прави политика в Румъния" след повече от двайсет години скандали, свързани с корупция и клиентелизъм", предвижда социологът, цитиран от БГНЕС.