Турският премиер Ердоган обяви, че е възможно да бъде намален 10-процентният праг за влизане на политическите партии в парламента. Той предложи премахването на забраната за носене на забрадки от жените, които работят в държавните учреждения с изключение на полицията, съда, прокуратурата и военните институции.

Тези предложения бяха направени в рамките на дългоочаквания пакет за демократични реформи в страната, които турският премиер обяви публично днес и бяха предавани директно от Министерския съвет, включително на английски и на арабски език.

Една част от реформите се отнася до разрешаването на кюрдския проблем по мирен начин - процес, който включва и разрешаване на обучение на кюрдски език в турските училища, съобщава БНР.

Частните училища вече ще могат да предлагат образование на кюрдски език, което досега беше забранено, заяви Ердоган. Либерализацията на чуждоезиковото обучение ще обхваща и други езици и диалекти, допълни той.
Предлагат се и реформи в образованието, премахването на задължителните училищни униформи и др.
В пакета реформи се съдържат и предложения във връзка с подобряването на социалната среда на турските роми и инфраструктурата на ромските поселища.

Въпреки очакванията обаче не бяха обявени реформи по отношение на общността на алевитите - мюсюлманско либерално малцинство, което настоява за равноправие със сунитите. Не се оправдаха и очакванията на Вселенската патрирашия за евентуално откриване на гръцката православна семинария, която бе закрита преди 42 години от турската държава.