Главният съветник на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги напуска, за да започне работа във френската застрахователна компания AXA, информира Reuters.

Четиридесет и седем годишният германец Кристиан Тиман бързо се превърна в доверено лице на Драги, след като той пое поста главен изпълнителен директор на ЕЦБ на 1 ноември 2011 г.

Опитът на Тиман, които е работил в ЕЦБ от създаването й през 1998 г., и познаването му на Германия се оказаха много ценни за Драги, който го използваше, за да доизглажда възгледите и плановете си и го повиши във финансовата институция.

Двамата работеха в съседни офиси на 35-ия етаж на Eurotower и се срещаха редовно след началото на мандата на Драги, обменяйки идеи.

Тиман, чиято съпруга е французойка, ще се присъедини към AXA на 1 януари 2014 г., където ще оглавява стратегическото развитие и публичните отношения на компанията. От ЕЦБ не обявяват причина за напускането му.

Драги благодари на Тиман за неговия "изключителен принос към нашата работа". От ЕЦБ все още не са обявили негов заместник.