Днес 800 хиляди държавни служители в САЩ останат по домовете си без заплащане, след като по-голямата част от федералните институции спряха работа.

Причината, както знаете, е отхвърлянето на проектобюджета на администрацията на президента Барак Обама, в навечерието на новата бюджетна година.

Как изглеждаше Америка днес ни показва Le Nouvel Observateur:

Поради липсата на споразумение между демократи и републиканци, американските федерални агенции частично затвориха от 1 октомври.Тук демонстрант призовава Конгреса да приеме бюджет на 1 октомври със залепена банкнота от 1 долар на устата.

Сред най-видните жертви на тази парализа са националните паркове, като Йелоустоун в западната част на САЩ. Снимката, разпространена в Twitter, показва табелата, на която се съобщава, че паркът е затворен.

В изказване от розовата градина на Белия дом, Барак Обама призова републиканците за решение на проблема. Ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще е по-лошо от спиране на работата на администрацията - то ще доведе до спиране на икономиката, предупреди той.

Турист прави снимки на Статуята на свободата в Ню Йорк до табелата, съобщаваща, че тя е затворена за посетители.

The Lincoln Memorial във Вашингтон също бе затворен на 1 октомври.

Кевин Монти, директор на Weir Farm National Historic Site , Кънентикът, слага табелата за затваряне.

Кевин Монти, канадски турист и любител на историята, пропътува повече от 4000 км от Ванкувър, Канада, за Бъфало, Ню Йорк, за да намери затворен на 1 октомври, Theodore Roosevelt Inaugural Site – мястото, на което Теодор Рузвелт полага клетва за президент на САЩ.

Невъзможност за достъп до Национален парк Badlands в Южна Дакота

Ротондата на Капитолия също остана тъмна и празна.

Така изглеждат сайтовете на повечето федерални агенции на САЩ.