Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към първата си седмична загуба от повече от месец насам заради опасенията, че политическата криза в САЩ може да се задълбочи и да се прехвърли към дълговия таван.

Междувременно президентът Барак Обама отмени плановете си за участие в два икономически форума в Азия през следващите седмици предвид на бюджетната криза в САЩ.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 0.3% от стойността си до ниво от 139.06. От началото на годината до вчера показателят е добавил 7.8% към стойността си, с което съотношението му цена-прогнозирана печалба се е повишило до 13.5.

„Нарастващите опасения относно това дали ще бъде повишен таванът на дълга в САЩ започват сериозно да се отразяват на пазарите“, според Майк Джонс, валутен стратег в Bank of New Zealand Ltd., цитиран от Bloomberg. “Очаквайте по-нататъшно напрежение в търговията“, допълва още анализаторът.

Японският Topix се понижи с 0.7%, след като централната банка на страната запази монетарната си политика без промяна, след като днес приключи двудневната й среща.

Южнокорейският Kospi падна с 0.1%, а новозеландският NZX 50 се понижи с 0.2%. Австралийският S&P/ASX 200 Index намали стойността си с 0.3%. Най-губещ бе хонгконгският Hang Seng Index, паднал с 0.5%.

Без съществена промяна се търгуват фючърсите на щатските индекси, след като широкият S&P 500 се понижи с 0.9% вчера.

Много анализатори смятат, че ако не бъде намерено решение за дълговия таван в САЩ, последствията ще са катастрофални не само за финансовите пазари, но и за реалния сектор, пазара на труда, потребителските разходи и ръста на икономиката като цяло. Последствията от такъв сценарий могат да задействат процеси с магнитуд на тези от 2008 г.

В изнесен доклад вчера стана ясно, че по-малко американци са подали молби за първоначална помощ за безработица. Едва 308 000 са направили това през седмицата, приключила на 28 септември, на фона на очакванията на пазара за 315 000.

Златото и среброто възстановиха част от изгубеното, като жълтият метал се търгува при нива от 1 318 долара за унция, докато среброто се търгува при нива от 21.70 долара за унция.

Политическото напрежение оказва своето въздействие и върху цената на петрола, която, след повишението си от сряда, вчера отново се върна към спада си. Фючърсите на суровината загубиха 0.4% от стойността си, с което повишението му за седмицата се ограничи до 0.3%.