България даде заявка да е конкурентно място за производство на автомобили и компоненти за тях. Над 15 000 души работят в сектора. До пет години този брой ще се удвои до 30 000 души. Това каза президентът Росен Плевнелиев, при откриването на Международната автомобилна конференция 2013 г., която се провежда в София под негов патронаж, „Фокус”.

Президентът предупреди, че е необходимо е държавата да подготви кадри за автомобилното производство.

„Страната ни бързо се разраства като доставчик на автомобилни компоненти за гигантите в сектора. Всеки 8 от 10 автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България“, заяви президентът.

„Автомобилната индустрия има ключово значение. ЕС е един от най-големите производители на автомобили в света. Автомобилната индустрия развива човешкия капитал, помага да се впрегне големият потенциал на научния сектор”, посочи Плевнелиев.

„България през 80-те години беше една от най-индустриално развитите държави, имаме развита индустриална култура. Нека не подценяваме потенциала на техническите университети. Клъстер информационни и комуникационни технологии се развива много бързо и този клъстер има свързаност с автомобилната индустрия”, каза още държавният глава.

„Искам да окуража българските техникуми и университети за подготовка на кадри. Искам да окуража правителството и парламентът да побързат със Закона за професионалното образование. България има много силна база за въвеждане на дуална система на обучение. Българските техникуми знаят, могат, но държавата трябва да ги подкрепи. Реформата в сектор образование ще въведе дуалната система на образование и в България и ще я надгради на база на съществуващия опит”, заяви президентът.

„Ставаме все по-амбициозни. Подготвяме мащабен проект – Автопарк България, който ще се намира в индустриалната зона във Видин. Има сериозен инвестиционен интерес към проекта”, посочи Росен Плевнелиев.

„Аутомотив клъстер България” се превръща в незаменим партньор за бизнеса и правителството, отбеляза Плевнелиев.