Иранският президент Хасан Рохани призова служителите на полицията да не бъдат много строги при контрола върху задължителната норма жените да покриват главите и раменете си с шал (хиджаб).

"Ако има необходимост да бъде отправено предупреждение по отношение на нормата за носене на хиджаб, то полицаите трябва да са последните хора, които да го правят", каза президентът в обръщение към абсолвентите на полицейската академия в Техеран.

Тези негови думи се приемат като стъпка в посока спазване на предизборните му обещания за повече социални свободи. "Нашите добродетелни жени трябва да се чувстват сигурни и спокойни в присъствието на полицията", предава думите на Рохани агенция ФАРС.

Всички жени ще се обличат като мюсюлманки след 5 години

Задължителните, според ислямските канони, правила изискват телата на жените да бъдат покрити от главата до петите. Тези представителки на нежния пол, които не ги съблюдават, могат да бъдат арестувани или наказани по друг начин.

В иранските сили на реда има и т. нар. морална полиция, чиито служители имат за задължение включително да следят за спазване на дрес кода според шериата, посочва БГНЕС.

Изказването на президента дойде ден, след като министърът на културата Али Джанати критикува стриктната цензора при издаването на книги, която беше практика при предишния държавен глава Махмуд Ахмадинеджад. "Със съжаление научих, че някои книги не са били публикувани въз основа само на нечие лично мнение", цитира в. "Арман" думите на министъра.

"Според мен, ако Коранът не е бил божествено откровение, когато е щял да бъде предаден на надзорния съвет по книгоиздаването, неговите членове щяха да кажат, че някои думи и фрази не са съвсем благочестиви и щяха да откажат разрешение за публикуването му", допълва Джанати.