Четирима сирийски бежанци ще бъдат експулсирани заради заплаха за националната ни сигурност. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев е установен риск от развиване на терористична дейност.

Министърът не даде подробности за рисковите бежанци. Цветлин Йовчев призна, че оценката за четиримата заподозрени е дошла въз основа на анализ на спецслужбите.

„Не е сигурно, че представляват заплаха. 100% гаранция няма. Но са рискови. Тези хора в момента са в места за настаняване от затворен тип и няма никакъв риск от тях”, заяви Цветлин Йовчев, цитиран от Нова телевизия.

МВР се намира в пълна мобилизация за посрещането на бежанската вълна. Европейската помощ, освен в пари, се изразява и в 29 служители на Фронтекс - европейската агенция по граничен контрол, които работят по българо-турската граница.

„Има изградени нови пунктове за наблюдение. А два хеликоптера са извършили над 170 полета”, заяви Йовчев. Паралелно с това са командировани от други гранични зони над 800 служители и близо 100 служебни кучета.

„Към момента всички наши усилия са насочени да увеличим числеността на хората, които се занимават с инструктажа, с всички процедури по посрещането на бежанците и най-вече с тези, които са свързани с даването на статут”, уточни Николай Чирпанлиев, директор на Държавната агенция за бежанците.

По предложение на агенцията процедурите за придобиване на статус на бежанец от военен конфликт у нас ще бъдат намалени от около 5 месеца на 30 дни.