Продажбите на персонални компютри са паднали с близо 9% в световен мащаб на годишна база през третото тримесечие до най-ниското си ниво от пет години, показва нов доклад на Gartner.

Търсенето на компютри през третото тримесечие по принцип е високо, тъй като тогава децата тръгват на училище, но тази година падат до най-ниското си ниво от 2008 г.

Продажбите на персонални компютри в световен мащаб възлизат на 80.3 млн. в периода юли-септември, като броят им намалява в шесто поредно тримесечие.

Хората продължават да преминават от компютри към таблети и това се отразява на търсенето както на развитите, така и на развиващите се пазари, според компанията.

"По-голямата наличност на евтини таблети с Android привлича хора от развиващите се пазари, които си купуват компютър за първи път, както и търсещи допълнително компютърно устройство на развитите пазари," казва Микако Китагава, анализатор в Gartner.

Китайската компания Lenovo запазва позицията си на водещия производител на компютри в света с пазарен дял от 17.6% през третото тримесечие. Веднага зад нея се нарежда Hewlett Packard (HP) със 17.1% дял от пазара.

"Предстоящият празничен сезон в края на годината ще бъде ключов и за двете компании," казват от Gartner, отбелязвайки, че HP е отчела първия си ръст в продажбите на персонални компютри от първото тримесечие на 2012 г.

И докато Lenovo запазва водещата си позиция, слабото търсене на китайския пазар се отразява на цялостния ръст в продажбите на компанията. Силното търсене в Северна Америка, Европа, Близкия изток и Африка е компенсирало незадоволителните продажби в Китай.

Базираните в Тайван Acer и Asus, които са петият и шестият най-голям производител на персонални компютри в света, отчитат рязък спад в продажбите от 22.6 и 22.5% на гдишна база, респективно.